Sunday, November 14, 2010

Alkisah cerita artis

nabil,
bakat nya dicungkil dr raja lawak musim ke-2.
mmg murah rezeki si nabil ni,
ye la,
dr asal budak kampung keje despatch,
smpai la jd artis terkenal
(terkenal ker?)

nama nabil mula meletup lpas dia 
menang ABPBH 2008
dan jugak,
insiden ngan ex dia -


pastu, ni pulak komen nabil pas insiden tu - 


hahahaha,
tak jejas ekonomi negara pun,
walaupun ngah hangat kontroversi,
tetap buat lawak gak....

awal bulan 10 lpas,
irma hasmie,
ngaju yg dia dh break ngan nabil,
alasannyer dia nmpak nabil ngan perempuan lain....

tup2,
kuar plak gambar ni - 


nabil kuar statement,
yg ngatakan gambar ni superimpose,
tapi - 


tu dia,
siap smpai bukti telinga lg tu....


tujuan aku tulis komentar sal nabil ni,
sal sebab nabil adalah ikon dlam industri hiburan,
terutama skali kpd budak2 kecik,
adik aku yg sekolah rendah pun kenal dia ni,
ape plak pandangan budak2 kecik bila diorg lihat benda ni,
ye la ,
bebudak skrg semua dh pandai akses internet,
dh tau serba-serbi hal sekeliling diorg,
smpai yg dh belek2 majalah mangga ngan URTV pun ada,

nasib ko la nabil......





Thursday, November 11, 2010

Alkisah UPSR 2010

21-23 September 2010 lpas,
tarikh UPSR bagi tahun 2010,


adik ku,
Ikhwan Mirza adalah calon bg UPSR taun ni
mase percubaan bg negeri Perak,
dia dpat 4A 1C,
ape yg C?
matematik,
bila dia dpat C tuk maths tu,
mmg mak ayah ku risau,



pagi td,
dia siap2 gi sekolah
tuk amik result yg kuar ari ni,
yakni 11 November 2010,
keputusannya?
....
(dengan diiringi bunyi ketukan drum)
.
.
.
.
.
.
.

5 A
.
.
.
.
.
senyum smpai ke telinga ayah aku pg td,
bila adik aku ni call dr sekolah,
anyway, congrats to my brother....


Tuesday, November 9, 2010

Alkisah 10 fakta menarik tentang Facebook

boleh kata semua org ada facebook, ringkasnya FB,
berikut, 10 fakta menarik ttg FB

1. Sebuah gambar keluarga yang mana gambar mereka di Facebook telah dicuri dan digunakan sebagai iklan di Republik Czhech.

2. Seorang wanita mengalami tekanan kerana banyak gambarnya di pantai telah diupload ke Facebook

3. Pengantin lelaki sempat update status Facebook semasa nikah


4. Seorang suami telah diceraikan isterinya di Facebook

5. Remaja di Amerika yang terselamat kerana tidak dijatuhkan hukuman mahkamah kerana tuduhan menyerang terdapat bukti dia online di Facebook semasa kejadian.

6. Seorang kanak-kanak akhirnya ditemui keluarganya setelah 22 tahun diculik dengan bantuan dari Facebook

7. Seorang remaja telah menulis status “Jika saya mendapatkan 1,000,000 saya akan meletakkan 150 Pokemon tato di punggung saya!” malangnya, dia terus menyembunyikan diri setelah gagal memenuhi janjinya. Agaknya dh lebih 1000000 org yg like....


8. Pasangan berbahagia yang menikah setelah bertemu melalui Facebook dengan nama lengkap yang sama pula! Kelly.


9. Pengantin wanita yang malang karena membatalkan pernikahannya setelah mengetahui tunangnya memeluk perempuan lain di Facebook. 


10. Yang akhir sekali ,di Malaysia. Demontrasi aman di Facebook. Page yang protes bangunan 100 tingkat (Menara Warisan yang dimasukkan dalam pembentangan bajet) yang sudah mencecah 220,000 facebookan like


hahahah, penangan facebook aka FB...... anyway, aku tekan Like tuk projek menara warisan tu, mane tau kot2 aku keje kt situ ke lpas ni, KLCC dlu pun punyer la ramai duk bangkang,
alih2 yg bangkang tu punyala galak bagai nak rak shoping sakan kt situ...

Monday, November 8, 2010

Alkisah tukar2 nama

pagi td,
aku terbaca dan sengaja baca,
kisah sorg akak ni,
yg gatal2 nk tukar nama...
nama asal dia - Che Zainab
tp alih2 nk tukar kpd - putri emmy natasya

alahai, siap nk mintk pendapat lagi mcam mana prosedur nk tukar nama kt JPN,
last2, rupenyer mmg tak dilayan oleh JPN,
melainkan special case,
mcam nama asal tu bawak makna yg tak elok, ataupun silap ejaan, ataupun kes mualaf

bagi aku,
maksud zainab tu pun dh kira ok,
nama seorg drpd puteri Baginda Nabi Muhammad S.A.W.

putri emmy natasya?
ade ker maksud nyer?
natasya yg fasha sandha berlakon tu ade la

hangat gak topik che zainab ni,
smpai sorg forumer kate - 
'sedarla diri tu sikit'
hahahaha

lg 1 cerita,
ade sorg forumer ni,
anak buah dia,
nama - Febrian,
wah,
zaman skrg ni anak2 sumer nama stok glemer2 , world class...
last2,
bila naik darjah 1,
anak buah dia kene kutuk ngan dak2 sekolah dia,
sabun la,
februari la,
febreze la,
at last,
dpat gak tukar nama adik tu,
muhammad rian,
balik kampung,
adik ni bgtau kt atuk n nenek dia,
nama baru dia muhammad rian,
jngan panggil febrian dh,
sal atuk n nenek dia panggil dia ngan nama 'Feb'
hehehehe,

klau pengalaman aku,
kes nama yg dasyat2 gak la,
kt Ampang Jaya , Selangor dlam 4-5 taun sudah,
ade sorg tu nama dia - 

.
.
.
.
.
.

TUKUL BIN BESI......

Sunday, November 7, 2010

Alkisah untuk semua yang ada masalah

Petikan ni aku ambil dari sebuah forum...
mmg betul2 membantu especially for those who having a problem
.
.
.

KENAPA AKU DIUJI ?


Surah Al-Ankabut, ayat 2-3
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan ( saja ) mengatakan : “kami telah beriman “, sedangkan mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya kami telahmenguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Dia mengetahuiorang-orang yang dusta.



KENAPA AKU TIDAK MENDAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN? 

Surah Al-Baqarah, ayat 216
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi(pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui,sedangkan kamu tidak mengetahuinya. 



KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

Surah Al-Baqarah, ayat 286
Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.



RASA KECEWA?

Surah Al-Imran, ayat 139
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahalkamulah orang2 yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang2 yang beriman. 



BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?

Surah Al-Imran, ayat 200
Hai orang2 yang beriman,”bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dantetapkanlah bersiap siaga (diperbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allahsupaya kamu beruntung.                                    
Surah Al-Baqarah, ayat 45,Dan mintalah pertolongan (kepadaAllah) dengan jalan sabar dan solat. Dan sesungguhnya solat itu amatlah berat,kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.





APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?

Surah At-Taubah, ayat 111
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang2 mukmin, diri dan harta mereka danmemberikan syurga untuk mereka. 

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
                                                                                                                          
Surah At-Taubah, ayat 129,Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Allah selain Dia.Hanya kepadaNya aku bertawakal.


AKU TIDAK DAPAT BERTAHAN LAGI !!!!!

Surah Yusuf, ayat 37
Dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputusasa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir.
.
.
.
setiap org mesti ada masalah,
masalah cinta,keluarga,persahabatan, dan lain2 lagi
prnah kawan aku cakap,
hidup kalau takde masalah, tak mencabar
bagi aku,
setiap masalah,
jangan lah kita lari dari masalah tu,
hadapi,
dan selesai kan jugak masalah tu

Saturday, November 6, 2010

Alkisah, hebatnya cinta februari

Entry ni mungkin sedikit ngeri brdasarkan paparan gambar,
namun, ini lah realiti yg kita hadapi setiap hari,
puncanya?

NAFSU......
.
.
.
Adik cuma nak tanya ibu, kenapa begini jadinya? cinta Feb 


Bu, adik Cuma ingin bertanya?

Rasanya ibu tak akan mampu menjawabnya... 

Ibu ingat 14 feb tak

Malam tu ibu ada janji temu
Ibu jumpa jejaka tu
Ibu kata dia cintakan ibu 



Benarkah bu? 




Dia puji dan puja ibu
Dia rayu dan belai ibu
Katanya cintanya hanya untuk ibu

Benarkah bu?
 


Ibu terkhayal dengan pujukannya
Ibu terbuai dalam bicaranya
Ibu terlena oleh bisikannya
Benarkah bu?
 


Ibu tak kisah dia peluk ibu
Ibu izin dia sentuh jasad ibu
Ibu puas dapat buktikan setia ibu
Macam dia kata.. mahu bukti cinta dari ibu
Tapi benarkah bu?
 


Masa berlalu,
Hari ini lepas 9 bulan...
Pohon yang ibu dan lelaki tu tanam telah membuahkan hasil
Hari ini buah cinta kalian telah terzahir
Hari ini bukti kasih jejaka itu pada ibu telah lahir...
tapi benarkah bu?
 
    

Kenapa dia tidak sama menyambut kami?
Kemana dia telah pergi tidak azankan kami?
Mengapa ibu pun benci kami?
Sedangkan inilah semaian tanda cinta ?

Mengapa ibu?
 


Tak terasakah sakit dan perit
tak berbakikah kasih dan sayang dan
Tidak lagi kah ibu berTuhan?

Benarkah ibu?
Benarkah begitu?
 


adik cuma nak tanya je bu..... 

Renung renung kanlah !!!

-Bila seronok, aku cari....
pasanganku
-Bila sedih, aku cari....
Mak
-Bila berjaya, aku ceritakan pada....
pasanganku
-Bila gagal, aku ceritakan pada...
.Mak
-Bila bahagia, aku peluk erat....
pasanganku
-Bila berduka, aku peluk erat....
Emakku
-Bila nak bercuti, aku bawa....
pasanganku
-Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....
Mak
-Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada 
pasanganku
-Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan
 "Selamat Hari Ibu"
-Selalu.. aku ingat 
pasanganku
-Selalu.... 
Makingat kat aku
-Bila-bila... aku akan talipon 
pasanganku
-Entah bila... aku nak talipon 
Mak
-Selalu...aku belikan hadiah untuk 
pasanganku
-Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk 
Emak
-Renungkan:
-"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...
-bolehkah kau kirim wang untuk
Mak?
-
Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".

-Berderai air mata jika kita mendengarnya........

-Tapi kalau Mak sudah tiada..........
-
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

-Berapa ramai yang sanggup 
menyuapkan ibunya....
-berapa ramai yang sanggup 
mencuci muntah ibunya.....
-berapa ramai yang sanggup. 
mengantikan lampin ibunya.....
-berapa ramai yang sanggup..... 
membersihkan najis ibunya.......
-berapa ramai yang sanggup.......
 membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
-berapa ramai yang sanggup 
berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

.
.
.
.
.



Kisah buang anak skrg bukan makin menjadi2, tp mmg dh jadi pun, sane sini buang bayi, even bayi tu pun boleh dianggap mcam sampah zaman skrg ni,

yg aku kesal dan marah, mak dan ayah yg brtanggungjawab kt baby2 ni, snang citer bagi aku,
buat anak larat, jaga anak tak larat pulak,
mmg kesian sngat aku tngok baby2 yg dibuang mcam tu je,
di dunia boleh lepas, di akhirat nanti????

Alkisah 12 Ogos 1989


Pagi pukul 7.30 pagi,
seorg wanita diawal 20 an, (muda lagi tu)
dlam keadaan sakit untuk melahirkan seorg insan,
tepat jam itu jugak,
maka lahirnya seorg budak lelaki,
lahirnya bukan kepalang,
siap ngan suara vokal lagi tu,
hinggakan darah memancut terkena cermin mata doktor yg menyambut kelahiran ni,
doktor nagara teoh,
seorg doktor berbangsa Siam,
dengan scara rasmi,
lahir sudah insan bernama,
muhammad husni asyraf bin mohammad zakaria.....

.
.
.
pergh, itu la yg mak aku cerita kn kt aku,
masa aku lahir,
darah memang memancut kuar,
smpai kena kt cermin mata doktor tu,
dpat pulak doktor siam,
kih3.....
gambar kt atas tu,
KPJ Ipoh Specialist Hospital,
kt sini la aku lahir 21 tahun yg dlu,
doktor yg sambut kelahiran aku tu pun masih lg brkhidmat kt sini,
and the most special is,
he still remember me,
hehehehe

kelahiran aku,
umpama merawat duka ibunda terchinta aku,
coz a year before,
my sister, who are born in 1988,
meninggal dunia masa dlam kandungan mak aku,
arwah siti aishah bt mohammad zakaria nama dia,
klau arwah kakak hidup lagi,
that means she's 22 years old,
mesti best klau arwah akak ade,

Al-Fatihah tuk arwah kakak.....

Thursday, November 4, 2010

Alkisah..., Suatu Ketika....

wah, tajuk entry pun ala2 mengenang kembali kisah2 di waktu lalu, sambil2 dengar lagu chori2 chupke2 kt radio ni, tringat lak kisah lampau...., hahahah


pergh,
gambar 2 taun sudah, 
tak silap aku masa perayaan 100 tahun jubli emas sekolah aku,
dr kiri, kechik, skang ni staf kt UiTM Perak,
2nd lak, hu3, tu la aku,
tengah2 yg muka macho tu, afnan, kt UiTM Puncak Alam,
3rd lak, ha, ni la best friend aku smpai skrg, suhail, skang ni kt IKM Lumut,
last skali tu, Daniel Khan, (takde kena mngena ngan Salman Khan maupun Shah Rukh Khan,) study kt UMT


bila aku tngok/ belek2 gambar lama, rasa seronok sngat kenangkan zaman sekolah,
bayangkan, cikgu disiplin bawak rotan lagi 3KM dr kelas pun, dah boleh nampak, hahahah

Alkisah kursus ijazah lady gaga dengan kepujian (hons)

hahahaha,
mesti pelik kan bile dengar tajuk kursus ijazah ni, IPTA mana lak yg tawarkan kursus ni... baca artikel ni :-

COLUMBIA - Universiti South Carolina di Amerika Syarikat mewujudkan kursus akademik baru bagi mempelajari kehidupan, karier dan pencapaian kemasyhuran bintang pop terkenal negara itu, Lady Gaga. 

Kursus Sosiologi Kemasyhuran dan Lady Gaga bakal diajar oleh Profesor Mathieu Deflem yang juga peminat setia penyanyi itu. 

Garis panduan kursus itu menunjukkan pelajar akan mempelajari cara untuk 'mewujudkan pemikiran akademik yang bernas' dalam isu berkaitan kemasyhuran Lady Gaga. 

Kursus itu akan mula ditawarkan di universiti tersebut, awal tahun depan. 

Deflem adalah pakar sains sosial yang turut mengkaji pelbagai isu lain seperti pembendungan keganasan, dasar antarabangsa, pengawalan jenayah dan teknologi Internet. 

Beliau mengaku sebagai peminat setia Lady Gaga dan sudah menghadiri 30 konsert penyanyi berimej futuristik itu setakat ini.



mula2 baca column ni, mati2 ingatkan IPTA kt Malaysia, nasib baik kt USA sane nun,
aduyai,
mat saleh ni wlaupun ada sesetengah kita pandang diorg ni cm advanced dlam segala benda,
tp ade jugak yg KO sal diorg ni,
ok la,
jom layan lagu bad romance.....:)